Головна » 2010 » Листопад » 27 » Різдвяний піст

Різдвяний піст

22:20

Дорогі брати і сестри!

Цієї неділі, 28-го листопада, розпочинаеться святий Різдвяний піст, який у народі ще називають "Пилиповим " : заговляються перед цим постом в день пам'яті святого апостола Пилипа.

В святій Православній Церкві існує 4 поста: Великий - напередодні Пасхи, Петровий піст - перед святом св. Первоверховних апостолів Петра і Павла, Успенський та Різдвяний. Два із них строгі: Великий та Успенський, два нестрогі - коли у їжу, окрім пісних днів середи та пятниці, дозволяється риба. Зокрема Різдвяний піст є нестрогим. Але найголовніше, що ми повинні памятати: духовною основою поста є не утримання від скоромної їжі, це є лише засіб, що сприяє посту духовному, але не ціль. Як ми чуємо зі слів піснеспівів Великого посту: "Братие постящеся телесне, постимся и духовне." Як казав колись один мудрий священник: "Від мяса і молока ти втримаєшся, ти спробуй свій язик втримати!"

Потрібно також зауважити, що піст це особливо сприятливий час для молитви. Без молитви він перетворюється на звичайну дієту. Без творення справ милосердя, без яких, як ми чуємо зі слів Священного письма "наша віра є мертвою." Тож станемо на шлях постування із твердою вірою і добрим сердцем. Простимо тих хто чимось завинив перед нами, щоб звільнити свою душу від усякого гріха і достойно зустріти уособлення духовної чистоти - Богонемовля Христа.


Переглядів: 676 | Додав: oRostislav

| Рейтинг: 5.0/2